Metsästysseura Kiuas ry:n säännöt

METSÄSTYSSEURA KIUAS RY:N SÄÄNNÖT

1 §

Yhdistyksen nimi on Metsästysseura Kiuas ry. Yhdistyksen kotipaikka on Pello. Yhdistyksen toimialueena on Pellon kunnan Lampsijärven, Raanujärven Ylipään ja Korpilompolon kylät sekä Ylitornion kunnan Jolanginkylä. Yhdistys on perustettu 15.9.1967. Yhdistyksen kielenä käytetään suomenkieltä. Yhdistys on Pellon Riistanhoitoyhdistyksen jäsen ja sen kautta Lapin Riistanhoitopiirin jäsen.

2 §

SEURAN TARKOITUS

Metsästysseura Kiuas ry:n tarkoituksena on harjoittaa

1)      järkiperäistä metsästystä;

2)      riistanhoito ja luonnonsuojelutoimintaa;

3)      metsästysampumaurheilua ja

4)      kenneltoimintaa

3 §

SEURAN TOIMINTAMUODOT

Tarkoitustaan Metsästysseura Kiuas ry. toteuttaa

1)      hankkimalla käyttöönsä metsästys ja riistanhoitoalueita;

2)      suorittamalla riistanhoitotöitä;

3)      valvomalla metsästys- ja riistanhoitoalueellaan tapahtuvaa metsästystä;

4)      seuraamalla toimialueensa riistatilannetta;

5)      huolehtimalla luonnonsuojeluun liittyvistä käytännön toimista;

6)      kouluttamalla jäseniään;

7)      järjestämällä metsästys- ja urheiluammunnan suoritus- ja kilpailutilaisuuksia, mitä varten seura voi asianomaisella luvalla rakentaa ja ylläpitää ampumarataa;

8 )      edistämällä metsästyskoiratoimintaa

4 §

SEURAN JÄSENET

Metsästysseura Kiuas ry:n varsinaisiksi tai koejäseniksi johtokunta voi hyväksyä henkilön, joka sitoutuu noudattamaan seuran ja Pellon RHy:n sekä Lapin Riistanhoitopiirin sääntöjä ja päätöksiä.

Metsästysseura Kiuas ry:n johtokunta hyväksyy tai hylkää uudet jäsenet seuraavien ehtojen mukaan:

1)       jäsenyyden voivat saada seuran alueella asuvat henkilöt;

2)       kaikki seuralle metsästyskelpoista maata vuokranneet ja heidän perheenjäsenet avo- ja aviopuolisoineen

3)       seuralle metsästysmaata vuokrannut henkilö, yhteisö tai yhdistys voi esittää seuran jäseneksi sellaisen henkilön, joka   ei täytä ehtoja 1 tai kaksi;

4)       johtokunta voi, mikäli jäseneksi hakeva ei täytä edellä mainittuja ehtoja, myöntää koejäsenyyden

Koejäsenyys kestää enintään kaksi vuotta, minkä ajan kuluessa seuran johtokunnan on päätettävä koejäsenen hyväksymisestä tai hylkäämisestä seuran varsinaiseksi jäseneksi.

Kunniapuheenjohtajaksi tai kunniajäseneksi voidaan johtokunnan esityksestä ja seuran kokouksen päätöksellä kutsua henkilö, joka on erittäin huomattavasti edistänyt seuran toimintaa. Kunniapuheenjohtajan ja kunniajäsenen arvo on elinikäinen.

Kannattavaksi henkilö- ja yhteisöjäseneksi seuran johtokunta voi hyväksyä yksityisen henkilön, joka tukee seuran toimintaa, joko rahallisesti tai talkootyöllään. Kannattavalla jäsenellä on puheoikeus, mutta ei äänioikeutta seuran kokouksissa.

5 §

JÄSENEN VELVOITTEET JA MAKSUT

Jäsen on velvollinen noudattamaan metsästystä harjoittaessaan ja muussa toiminnassa seuran sääntöjä ja päätöksiä sekä suorittamaan seuraan liittyessään liittymismaksun ja elokuun loppuun mennessä vuotuisen jäsenmaksun, jonka suuruuden seuran talvikokous vuosittain määrää.

Koejäseneltä ei peritä liittymismaksua, eikä hänellä ole äänioikeutta. Muutoin koejäsenellä on samat oikeudet ja velvollisuudet kuin varsinaisella jäsenellä paitsi, että koejäsen voi metsästää vain varsinaisen jäsenen valvonnassa ja että koejäsenen hirvijahtiin osallistumisesta päättää seuran johtokunta.

Kunniapuheenjohtaja ja kunniajäsen ovat vapautetut jäsenmaksuista ja riistanhoitovelvoitteista.

Kannattavalta henkilö- ja yhteisöjäseneltä ei peritä liittymismaksua, eikä hänellä ole riistanhoitovelvoitetta. Vuotuinen tai kertakaikkinen kannattajajäsenmaksu määrätään vuosittain erikseen yksityistenhenkilöiden ja yhteisöjen osalta seuran talvikokouksessa.

Riistanhoito- ja ilmoitusvelvoite

Jäsen on myös velvollinen;

1)      suorittamaan riistanhoitotyötä vähintään seuran talvikokouksen vuosittain vahvistaman riistanhoitovelvoitteen edellyttämän määrän verran ja pitämään luetteloa kaikista suorittamistaan riistahoitotoimenpiteistä sekä pyytämästään riistasta sekä;

2)      tarvittaessa tekemään näistä vuosittain ilmoituksen seuran johtokunnalle tai seuran riistanhoitotoimikunnalle.

Riistanhoitovelvoitemaksu

Jäsen, joka ei ota osaa riistanhoitotyöhön on velvollinen suorittamaan seuralle riistahoitovelvoitemaksun, jonka suuruuden vahvistaa seuran talvikokous vuosittain.

Seuran johtokunta voi vapauttaa jäsenen edellä mainituista maksuista, korkean iän, sairauden, työttömyyden tms. syyn vuoksi.

6 §

SEURASTA EROAMINEN

Jäsenellä on oikeus erota seurasta milloin tahansa, ilmoittamalla siitä kirjallisesti seuran johtokunnalle tai sen puheenjohtajalle.

Jäsen voi myös erota ilmoittamalla siitä seuran kokouksessa pöytäkirjaan merkittäväksi.

7 §

SEURASTA EROTTAMINEN

Seuran johtokunta voi erottaa jäsenen, joka

1)      laiminlyö näissä säännöissä mainittujen maksujen suorittamisen kahden vuoden ajalta;

2)      toimii yhdistyksen sääntöjen ja hyvien metsästäjätapojen vastaisesti;

3)      rikkoo metsästystä koskevia lakeja, asetuksia ja määräyksiä tai tuomitaan oikeudessa metsästyslain rikkomisesta;

4)      toimii seuran tarkoitusperien vastaisesti ja

5)      jos metsästysmaanomistaja ei uudista vuokrasopimusta vuokrakauden päättyessä, seuran johtokunta voi erottaa kyseessä olevan vuokrasopimuksen perusteella seuraan hyväksytyt jäsenet sekä;

6)      henkilö, jonka seuran johtokunta on hyväksynyt jäseneksi, ei kahden vuoden kuluttua jäseneksi hyväksymisestä ole suorittanut liittymismaksua, katsotaan hänen jäsenyytensä rauenneeksi.

Ennen päätöksentekoa johtokunnan on varattava asianomaiselle jäsenelle mahdollisuus tulla kuulluksi asiassa, jollei erottamisen syynä ole näissä säännöissä mainittujen maksujen maksamatta jättäminen.

Erotetulla on oikeus vedota seuran seuraavaan kokoukseen.

Vetoomuus on annettava tiedoksi kirjallisesti seuran johtokunnalle 30 päivän kuluessa kirjallisen erottamispäätöksen postituspäivästä päivää lukuun ottamatta. Ellei vetoomusta esitetä edellä mainitussa järjestyksessä, tulee erottamispäätös voimaan heti määräajan päätyttyä. Muussa tapauksessa jäsen katsotaan erotetuksi vasta sitten, kun seuran kokous on vahvistanut erottamispäätöksen.

Eroava tai erotettu jäsen on velvollinen suorittamaan ennen jäsensuhteen lakkaamista hänelle kuuluvat maksut, eikä hänellä ole oikeutta saada mitään seuran kiinteästä tai irtaimesta omaisuudesta.

8 §

SEURAN VARSINAISET JA YLIMÄÄRÄISET KOKOUKSET

Seura pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta, joista talvikokous pidetään helmikuun loppuun mennessä ja kesäkokous kesä-syyskuussa. Kokouksen paikan ja tarkemman ajan määrää johtokunta.

Kutsu varsinaiseen ja ylimääräiseen seuran kokoukseen on saatettava jäsenten tietoon vähintään 7 päivää ennen kokousta

1)       sanomalehti- ilmoituksella seuran varsinaisen kokouksen määräämässä lehdessä;

2)      ja lisäksi voidaan ilmoittaa seuran www-sivuilla

9 §

TALVIKOKOUSASIAT

Talvikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1)       Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa;

2)       Todetaan kokouksen laillisuus;

3)       Hyväksytään työjärjestys;

4)       Esitetään seuran toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto edelliseltä vuodelta ja päätetään tilien hyväksymisestä ja tilinpäätöksen vahvistamisesta;

5)      Päätetään vastuuvapauden myöntämisestä johtokunnalle ja muille tilivelvollisille;

6)      Toimitetaan johtokunnan puheenjohtajan vaali;

7)      Toimitetaan johtokunnan jäsenten vaali erovuoroisten tilalle;

8 )      Toimitetaan hirvieläinten metsästyksen johtajan ja varajohtajan vaali;

9)      Toimitetaan kahden tilintarkastajan ja heidän henkilökohtaisten varamiesten vaalialkaneelle toimintavuodelle;

10)  Vahvistetaan toiminta- ja riistanhoitosuunnitelma alkanutta toiminta vuotta varten ja määrätään jäsenten riistanhoitovelvoitteet sekä päätetään mahdollisen riistanhoitovelvoitemaksun määräämisestä ja suuruudesta:

11)  Päätetään seuran liittymis- ja jäsenmaksun suuruudesta, kannattavien henkilöjäsenten vuotuisesta ja kertakaikkisesta kannattajajäsenmaksusta sekä kannattavien yhteisöjäsenten vuotuisesta ja kertakaikkisesta kannattajajäsenmaksusta.

12)  Vahvistetaan alkaneen vuoden tulo- ja menoarvio:

13)  Käsitellään mahdolliset seuran jäsenten erottamistapaukset, milloin seuran jäsen on sääntöjen 7 §:n mukaan saattanut erottamisensa seuran kokouksen ratkaistavaksi;

14)  Vahvistetaan seuran edustajat ja heidän varamiehensä piirikokouksiin;

15)  Käsitellään muut johtokunnan tai seuran jäsenten johtokunnalle vähintään kolme viikkoa ennen talvikokousta esittämät ja kokouskutsussa mainitut asiat;

16)  Päätetään * Pellon RHY:lle ja Lapin riistanhoitopiirille tehtävistä esityksistä.

17)  Keskustellaan muista mahdollisista esille tulevista asioista, joista ei kuitenkaan voida tehdä päätöstä.

*Nimetään ao. piirijärjestöt ja yhdistykset, joille haluttaessa voidaan tehdä esityksiä.

10 §

KESÄKOKOUSASIAT

Kesäkokouksessa päätetään seuran metsästysjärjestelyistä. Kokouksessa voidaan tehdä päätöksiä myös muista kokouskutsussa mainituista asioista.

11§

SEURAN YLIMÄÄRÄINEN KOKOUS

Seuran ylimääräinen kokous on pidettävä, kun seuran kokous niin päättää tai johtokunta katsoo siihen olevan aihetta taikka vähintään yksi kymmenesosa (1/10)seuran äänioikeutetuista jäsenistä sitä ilmoittamansa asian käsittelyä varten vaatii.

Jälkimmäisessä tapauksessa vaatimus kokouksen pitämisestä on esitettävä kirjallisesti seuran johtokunnalle. Ylimääräinen kokous on pidettävä kahden kuukauden kuluessa vaatimuksen esittämisestä. Kokouskutsusta on voimassa, mitä sääntöjen 8 §:ssä on määrätty.

12§

PÖYTÄKIRJANPITÄMINEN

Seuran, sen johtokunnan, toimikuntien, jaostojen ja valiokuntien kokouksissa on pidettävä pöytäkirjaa. Seuran kokousten pöytäkirja on kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin allekirjoitettava sekä valittujen tarkastajien tarkastettava.

 13§

SEURAN PÄÄTÖKSENTEKOJÄRJESTYS

Seuran päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten sattuessa tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni paitsi vaaleissa arpa.

Jokaisella liittymismaksunsa ja kokoukseen mennessä jäsenmaksunsa maksaneella jäsenellä kannattavia jäseniä lukuun ottamatta on yksi ääni. Valtakirjalla ei saa äänestää.

Sääntöjen muuttamisesta, seuran purkamisesta tai seuran omaisuuden pääosan luovuttamisesta koskevassa asiassa seuran päätöksestä tulee se mielipide, jota on kannattanut vähintään kolme neljäsosaa (3/4) äänestyksessä annetuista äänistä.

14§

SEURAN TILI- JA TOIMINTAVUOSI

Seuran tili- ja toimintavuosi on kalenterivuosi. Johtokunnan tulee luovuttaa tilit ja tilinpäätös tilintarkastajille tarkastettavaksi vähintään kaksi viikkoa ennen talvikokousta. Tilintarkastajien on annettava lausuntonsa johtokunnalle viimeistään kaksi päivää ennen talvikokousta.

15 §

SEURAN JOHTOKUNTA JA EROVUOROISUUS

Seuran toimintaa johtaa ja sen taloudenhoidosta sekä omaisuudesta huolehtii ja vastaa sekä seuraa edustaa talvikokouksen valitsema johtokunta. Johtokuntaan kuuluu yhdeksi vuodeksi valittu puheenjohtaja ja kahdeksi vuodeksi valitut 8  jäsentä.* Johtokunnan jäsenistä on vuosittain erovuorossa puolet. Ensimmäisellä kerralla eroaa arvan perusteella puolet johtokunnan jäsenistä. Tämän jälkeen erovuoroisuus määräytyy vuoron mukaan. Jos jäsen kesken toimikauttaan estyy tehtävänsä hoitamisesta, seuran kokous valitsee hänen tilalleen jäljellä olevaksi toimikaudeksi uuden jäsenen, mikäli katsoo sen tarpeelliseksi. Johtokunta valitsee täysi-ikäisten jäsentensä keskuudesta varapuheenjohtajan sekä lisäksi sihteerin ja taloudenhoitajan, jotka voidaan valita myös johtokunnan ulkopuolelta.

Johtokunta kokoontuu puheenjohtajan tai hänen ollessaan estynyt, varapuheenjohtajan kutsusta, milloin nämä katsovat kokouksen tarpeelliseksi, tai kun puolet johtokunnan jäsenistä sitä kirjallisesti heiltä vaatii.

 

*Parillinen määrä

16§

PÄÄTÖSVALTAISUUS

Johtokunta on päätösvaltainen silloin, kun puheenjohtaja tai hänen estyneenä ollessa varapuheenjohtaja sekä vähintään puolet muista jäsenistä on saapuvilla.

17§

SEURAN NIMENKIRJOITTAJAT

Seuran nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja tai sihteeri kukin erikseen.*

*Tarpeeton yliviivataan. Puheenjohtajalla tulee aina olla nimenkirjoitusoikeus.

18§

JOHTOKUNNAN TEHTÄVÄT

Johtokunnan tehtävänä on erityisesti

1)      toimia seuran ylimpänä toimeenpanevana ja valvovana elimenä niin, että seuran tarkoituksen ja tavoitteiden mukaiset toiminnat toteutetaan suunnitelman mukaisesti;

2)      olla vastuussa seuran toiminnasta lakien ja asetusten mukaisesti;

3)      suunnitella ja kehittää seuran kokonaistoimintaa sekä johtaa seuran toimintaa sen tarkoituksen ja tavoitteiden mukaisesti;

4)      vahvistaa tehtävänjako keskuudessaan sekä valita tarvittavat toimikunnat, valiokunnat, jaostot ja työryhmät suorittamaan niille määrättyjä johtokunnalle vastuullisia tehtäviä;

5)      vastata seuran ulkopuolelle suuntautuvasta toiminnasta;

6)      vastat jäsenliittojen ja piirien sääntöjen ja ohjeiden seuralle asettamista velvoitteista;

7)      toimittaa riistanhoitoyhdistykselle pyydetyt toimintatiedot;

8 )      nimetä edustajat* Pellon RHY:n johtokuntaan kokouksiin, ellei seuran talvikokous ole asiasta jo päättänyt;

9)      vastata seuran kokousten antamista velvoitteista;

10)  pitää seuran jäsenluetteloa;

11)  hoitaa huolellisesti seuran taloutta ja omaisuutta;

12)  hoitaa seuran tiedotustoimintaa;

13)  hyväksyä ja erottaa jäsenet;

14)  valita sekä tarvittaessa erottaa seuran toimihenkilöt;

15)  päättää seuran ansiomerkkien ja huomionosoitusten myöntämisestä sekä tehdä esityksiä muista huomionosoituksista;

16)  tehdä metsästysvuokra- ja muut metsästysalueiden käyttöä koskevat sopimukset sekä;

17)  ryhtyä kaikkiin toimenpiteisiin, joita seuran etu vaatii.

*Nimetään ao. piirijärjestöt ja yhdistykset, joiden kokouksiin seura haluaa nimetä edustajansa.

19§

SEURAN METSÄSTYSSÄÄNNÖT JA HIRVIELÄINTENJAHTISÄÄNNÖT

Seuran yleiset metsästyssäännöt ja hirvieläinten jahtisäännöt ja näihin tehtävät muutokset vahvistetaan seuran kokouksissa.

20§

SEURAN VAROJEN JA ARKISTON SIIRTO SEURAN PURKAUTUESSA

Jos seura puretaan, käytetään sen jäljelle jääneet varat viimeisen kokouksen päätöksen mukaisesti johonkin seuran toimintaa lähellä olevaan tarkoitukseen.

Seuran arkisto siirretään Suomen Metsästysmuseoyhdistys – Jaktmuseiföreningen i Finland ry:lle (=Suomen Metsästysmuseo).

Seuran purkautumisesta on tehtävä ilmoitus yhdistysrekisteriviranomaiselle*.

*Nimetään (esim. piirijärjestöt, riistanhoitoyhdistys).

21§

MUUTA

Muutoin noudatettakoon mitä laissa yhdistyksistä on säädetty. Tällä sääntömuutoksella ei loukata jo saavutettuja jäsenoikeuksia.

Patentti- ja rekisterihallituksen päätös  9.8.2011